www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Αμπελοφάσουλα σε γάλα καρύδας


Υλικά

  • 1/2 κιλό φασολάκια
  • 6 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο πολύ καλής ποιότητας (ή ινδικό "Γκι" που είναι και η καλύτερη επιλογή)
  • 1 και 1/2 κούπα γάλα καρύδας
  • 1 πολύ γεμάτη κουταλιά της σούπας curry paste (εγώ προτιμώ το κίτρινο, αλλά και με το πράσινο ή το κόκκινο γίνεται καλή δουλειά)
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 20 ελαφρώς ψημένα στο φούρνο και σπασμένα στο γουδί φυστίκια κάσιους ή αμύγδαλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο να κάψουν και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  2. Ρίχνουμε το κάρυ, το φέρνουμε δύο - τρεις βόλτες, προσθέτουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια και τα γυρίζουμε μερικά λεπτά συνεχώς για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάσει και να είναι και δύο δάχτυλα πιο πάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε ώσπου τα φασόλια να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  4. Τότε προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας και τον κόλιανδρο, ξανασκεπάζουμε και βράζουμε ώσπου τα φασόλια να είναι εντελώς μαλακά, έτοιμα να φαγωθούν.
  5. Τότε, βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς το καπάκι, για 3-4 λεπτά, ώσπου να πήξει η σάλτσα τους και προσθέτουμε τα τριμμένα - σπασμένα κάσιους και καλή όρεξη!
Η πρώτη συνταγή που στέλνω στο θαυμάσιο αυτό site μπορεί να ακούγεται παράξενη για τα ελληνικά γούστα, όσοι όμως τη δοκίμασαν ικανοποιήθηκαν και με το παραπάνω. Είναι μια δική μου... αλχημεία μετά από αρκετούς μήνες ενασχόλησης με την ινδική κουζίνα. Είμαι σίγουρος ότι όποιος τη δοκιμάσει χωρίς να ξέρει τι περιέχει (ώστε να... προαποφασίσει ότι το γάλα καρύδας δεν πάει με τα φασόλια _ που πάει!) θα ενθουσιαστεί. Τολμήστε την (και μετά, αν θέλετε... βρίστε με!).
Τη συνταγή συνιστά: ο Νϊκος Πρίντεζης (δικής του εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Έ όχι και να σε βρίσουμε...
    Από: Juanita La Quejica  14 / 7 / 2004
    Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε, γιατί να σε βρίσουμε; Αν δεν μας 
    αρέσει η συνταγή, θα σου το πούμε και τελείωσε.
    
    Επειδή και εμένα μου αρέσουν πολύ τα ινδικού χρώματος φαγητά, 
    να ρωτήσω αν αντί για αμπελοφάσουλα (που είναι και ακριβούτσικα 
    και νοστιμούτσικα και το σκέφτομαι να τους αλλάξω ... πατρίδα), 
    θα μπορούσαμε άραγε να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλα φασολάκια; 
    Τις μπάμιες για παράδειγμα, πολλές φορές τις έχω μαγειρέψει με 
    ινδικά μπαχαρικά, αλλά ποτέ και με γάλα καρύδας.
    
    Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση. 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Έ όχι και να σε βρίσουμε...
      Από: Ελένη X.  16 / 7 / 2004
      Πολυ καλή πρόταση Νίκο.
      
      Απλή και πρωτότυπη. Αν δεν έχετε κάσιους τα φασολάκια πανε πολυ 
      και με ασπρισμένο αμύγδαλο.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Έ όχι και να σε βρίσουμε...
      Από: Nikos  22 / 7 / 2004
      Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπάμιες! Καλή όρεξη!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χαλάλι!
    Από: Δημήτρης  19 / 7 / 2004
    Χαλάλι τ` αμπελοφάσουλα, ήταν και παραγωγής μου. 
    Παρατηρήσεις και μετα συγχωρήσεως:
    -Δεν νομίζω ότι του είναι απαραίτητη η ζάχαρη.
    -Πολύ του πέφτει το μιάμιση κούπα γάλα καρύδας στην αναλογία 
    του μισού κιλού φασόλια.
    -Πολύ και το κάρυ.
    Αυτά βέβαια στην δική μου περίπτωση που είμαι των πιο διακριτών 
    γεύσεων. Έχασα τα φασόλια αν με καταλαβαίνεις και αυτό νοιώθω 
    πως δεν ήταν το ζητούμενο. 
    Θα την κρατήσω την συνταγή στη μνήμη μου, ιδιαίτερα όταν έχω να 
    καθαρίζω το ψυγείο ή όποτε το κηπαράκι μου έχει τ` 
    απαραίτητα... ξέρεις δυο τρία φυλλαράκια φέσκουλα, κρεμμυδάκια, 
    δυό φούχτες αμπελοφάσουλα, μια πιπεριά καυτερή κι ένα καλό 
    φιλαράκι που ξέμεινε στο τραπέζι μου μ` ένα μπουκάλι κρασί.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Αποτελεσματα
    Από: Ελενη Χ.  24 / 7 / 2004
    Τα φτιαξα και εγω. Οχιμε αμπελο φασουλα, αλλά με κινέζικα 
    φασολάκια 2 μέτρα μάκρος! Τα ξέρετε? Δεν ξερω πως αλλα έχουν 
    γεμλισει οι κήποι τση Κεφαλονιας με αυτα τα φασόλια. Ειναι πολυ 
    τρυφερά, τα βάζω ακόμα και ωμά στις σαλάτες. 
    
    Ως συνηθως δεν τηρησα τις αναλογίες που ανέφερες Νίκο. Πηγαίνω 
    με το "οσο πάρει", "όσο μουρθει" και τέτοια. Η καρύδα που έβαλα 
    ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη ποσότητα των φασολιών και έκανε 
    στο τέλος μια διακριτική κρέμα θα έλεγα, και όχι ζουμάκι για να 
    κολυμπάνε τα φασόλια μέσα. Επισης λογω εποχής παρέλειψα το ξηρό 
    καρπό και αύξησα τον μαϊντανό. Φρέσκος κόλιανδρος καπούτ - 
    φταίει ο καύσωνας.  
    
    Συνοδέψανε κοτόπουλο αλανιάρικο ψητό στη λαδόκολα (που ψηνόταν 
    σιγά - σιγά σε χωριάτικο φούρνο όλη νύκτα). 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.