Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Κοτόπουλο των εσπερίδων
Υλικά
- Ενα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ή καλύτερα βιολογικής εκτροφής
- Λαδάκι
- Χοντροτριμμένο πιπέρι
- Γλυκιά πάπρικα
- Αλατάκι
- 5 spices
- 4-5 μανταρίνια
- 1-2 μικρά λεμόνια
- Μερικά φυλλαράκια λουΐζας (αν δεν έχετε λουΐζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα-δυο φυλλαράκια φασκόμηλο).
- Αρκετά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- Ενα κρεμμύδι ακαθάριστο.
- Μια μπύρα.
|
|
Προετοιμασία
Αποβραδίς: Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με μπύρα. Ρίχνουμε και μερικά κλαδάκια από τα αρωματικά μας βότανα. Κατά καιρούς το γυρίζουμε για να πάει παντού η μαρινάτα.
|
Ετοιμασία
Την Κυριακή το πρωί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα και το στραγγίξουμε καλά σε σουρωτήρι.
- Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα μπαχαρικά.
- Λαδώνουμε πολύ ελαφρά το ταψάκι μας ή ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο πάτο του σκεύους απλώνουμε αρκετά κλαδάκια θυμαριού..
- Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο .Τσαφ τσαφ το μπαχαρίζουμε με το μείγμα.
- Στη κοιλιά του πουλερικού βάζουμε ένα-δυο κλαδάκια θυμάρι και φυλλαράκια λουίζας ή φασκόμηλου.
- Απιθώνουμε το κοτόπουλο πάνω στο θυμάρι.
- Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε το κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας και χρατς χρουτς το περνάμε απόπερα σε κάθε φρούτο, τρεις τέσσαρες φορές ώστε να βγαίνουν οι χυμοί κατά το ψήσιμο. Ρίχνουμε στο ταψί και τα φρούτα .Η φλούδα με τα αιθέρια έλαια θα δώσει γλυκύτητα στο φαγητό ενώ ο χυμός τους θα το σιγοψήσει. Δεν βάζουμε καθόλου νεράκι.
- Πλένουμε το κρεμμύδι, το στεγνώνουμε (δεν αφαιρούμε το πουκάμισο του) και το ρίχνουμε και αυτό στο ταψί. Τώρα που το σκέπτομαι ρίξτε και ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου χωρίς να το καθαρίσετε!
- Ψήνουμε το κοτοπουλάκι στο φούρνο κατά την τέχνη. Είναι έτοιμο όταν θα κάνει μια τραγανή , σκούρα κρούστα.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ταψί, αφαιρούμε τα βότανα από το εσωτερικό του, και το βάζουμε σε ζεστή πιατέλα. Το διατηρούμε ζεστό.
- Παίρνουμε τη σάρκα από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στην σαλτσιέρα μας βάζουμε το ζουμάκι από το ταψί, τον πολτό από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο βάζοντας δίπλα του σε σαλτσιέρα τη σάλτσα και παραδίπλα μια μεγάλη
σαλατιέρα με λαχανικά βρασμένα στον ατμό : με λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο ή και αρωματικές πατάτες φούρνου χμ! θα είναι super και με ένα απλό ρυζάκι Siam!
Δεν θα απολαύσετε μόνο ένα πανεύκολο φαγάκι αλλά θα ζαλιστείτε από τα αρώματα όσο θα το μαγειρεύετε!
Τη συνταγή συνιστά: η Ελένη X. (δικής της εμπνεύσεως)
|
|