www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Çerkez Tavugu (Τσερκέζικο κοτόπουλο)


Υλικά

  • 1 μέτριο κοτόπουλο ολόκληρο ή κότα αλανιάρα
  • 2 1/2 κούπες του τσαγιού καρύδια ή φουντούκια τριμμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 4 φέτες ψωμί χωρίς κόρα μπαγιάτικο (κατά προτίμηση καλαμποκόψωμο)
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • Μερικά φυλλαράκια μαϊντανό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα



Ετοιμασία

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο.
  2. Αντί για το γνωστό κοτόπουλο του κρεοπώλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ααλανιάρα κότα αν μας βρίσκεται, φτάνει να είναι "κρεατωμένη", γιατί όπως όλοι ξέρουμε, η γριά η κότα έχει το ζουμί, αλλά σαφώς όχι η κοκαλιάρα.
  3. Αφού βράσει καλά, βγάζουμε την πέτσα και τα κόκαλα και αφήνουμε μόνο το ψαχνό.
  4. Αν πρόκειται για αλανιάρα θα κάνουμε υπομονή στο βράσιμο, αλλά θα αποζημιωθούμε στη γεύση, αν είναι σαλονάτη δεν θα μας κουράσει, αλλά επειδή τα αγαθά κόποις κτώνται, ας αποφασίσουμε γρήγορα τι θέλουμε, γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε.
  5. Τεμαχίζουμε κατόπιν το ψαχνό σε λεπτές λωρίδες και τις στρώνουμε σε μία πιατέλα λευκή...τώρα γιατί λευκή, μη με ρωτάτε, είναι θέμα image making.
  6. Κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ.
  7. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό (εναλλακτικά στο γάλα) και το στύβουμε καλά. Το ψωμί κατά προτίμηση να είναι από καλαμπόκι, αυτό επιβάλλει η αυθεντική συνταγή, αν τώρα η σιλουέτα είναι το παν, λυπάμαι, αυτή η συνταγή δεν είναι για εσάς.
  8. Κατόπιν, αναμιγνύουμε το ψωμί, τα τριμμένα καρύδια ή φουντούκια και το σκόρδο σε ένα blender κι αφού πολτοποιηθούν καλά ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  9. Μέσα στον πολτό ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό από το κοτόπουλο, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσει ένα σχεδόν κίτρινο προς λευκό χρώμα και η υφή του να είναι απαλή και ομοιογενής. Το μείγμα αυτό δεν θα το αφήσουμε ασφαλώς να γίνει κατάπλασμα, αλλά σκοπός είναι να το μετατρέψουμε σε σάλτσα, αυτό επιτυγχάνεται προσθέτοντας την ανάλογη ποσότητα ζωμού.
  10. Στην σάλτσα ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εκείνη τη στιγμή ακούμε απαραιτήτως μουσική με λίρες και νταούλια.
  11. Πάνω από τις λωρίδες του κοτόπουλου που έχουμε στρώσει στη γνωστή πιατέλα, ρίχνουμε προσεκτικά τη σάλτσα, χωρίς να ανακατέψουμε, αυτό το κακό ελάττωμα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να το κόψουμε.
  12. Ρίχνουμε στη συνέχεια λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι και αφού ζεσταθεί καλά, περιχύνουμε τη σάλτσα με το ζεστό λάδι και κατόπιν ρίχνουμε και λίγη πάρπικα.
  13. Σερβίρουμε διακοσμώντας το με φυλλαράκια μαϊντανού.
Το Çerkez Tavugu είναι μια αυθεντική Τσερκέζικη συνταγή, η οποία είναι δημοφιλής στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά και στη Μικρά Ασία.
Η περιοχή των Τσερκέζων, η λεγόμενη Κιρκασία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή του Καυκάσου, μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας.
Ανάλογα με την περιοχή τα υλικά τροποποιούνται. Αντί για ψωμί σε μερικές περιοχές χρησιμοποιείται βρασμένο ρύζι, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα, αντί για φουντούκια χρησιμοποιούνται καρύδια.
Καλή Ορεξη

Τη συνταγή συνιστά: ο Γιάννης Σ. - Yannis

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (7)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.