Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Σέφτελα
Υλικά
- 500 γρ. πατζαρόφυλλα μαζί με τα κοτσάνια
- 2 μέτρια γουλιά
- 50 γρ. κορκότο ή πλιγούρι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
|
|
Ετοιμασία
- Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια (2-3 φορές, στην τρίτη προσθέτουμε και ξύδι),
στραγγίζουμε και κόβουμε στα τρία.
- Καθαρίζουμε τα γουλιά από την φλούδα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σαν ζάρια.
- Βάζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα με μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1 1/2 και ρίχνουμε το κορκότο
μέχρι να μισοψηθεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα παντζάρια (χόρτα και γουλιά) και αφήνουμε να
βράσουν μέχρι να ψηθούν.
- Σουρώνουμε καλά τα παντζάρια με το κορκότο και αφήνουμε να σταθούν στο σουρωτήρι.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε μίση κούπα ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σκόρδα σε φετούλες και αφήνουμε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και να μελώσουν.
- Στη συνέχεια παίρνουμε χούφτες-χούφτες τα χορταρικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
- Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
- Αφήνουμε να πάρουν κανα δυό βράσεις και αποσύρουμε από την φωτιά.
Εάν μας αρέσει η ελαφριά γλυκιά γεύση (λόγω της γλυκάδας του παντζαριού) το
τρώμε χλιαρό.
Αν το θέλουμε πικάντικο, τότε το τρώμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με λίγο καλό
ξύδι.
Τα σέφτελα είναι ένα παραδοσιακό καθημερινό φαγητό της κουζίνας του Πόντου.
Το κορκότο είναι το σπασμένο άβραστο σιτάρι ή καλαμπόκι (εδώ χρησιμοποιούμε σταρένιο). Μπορείτε να το βρείτε σε μαγαζιά με ποντιακά και ρώσικα προϊόντα.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε με πλιγούρι.
Τη συνταγή συνιστά: η marymary
|
|