www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Baba au rum (μπαμπάς)


Υλικά

  • Για τον μπαμπά:
    • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σκληρό
    • 1/4 της κούπας ζάχαρη
    • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή (πολύ φρέσκια)
    • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό (όχι περισσότερο από 40 βαθμούς)
    • 1/4 της κούπας βούτυρο φρέσκο αγελάδος
    • 3 αυγά
  • Για το σιρόπι:
    • 2 κούπες ζάχαρη
    • 1 1/2 κούπα νερό
    • 1/2 κούπα ρούμι μαύρο (δυνατό. Εγώ βάζω captain Morgan)
    • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού



Ετοιμασία

(Εκτός από το γάλα, όλα τα υπόλοιπα συστατικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Γι αυτό βγάλτε τα έγκαιρα από το ψυγείο.)
  1. Διαλύστε εντελώς την μαγιά σε 2 κουταλιές νερό 40 βαθμών (χλιαρό) και περιμένετε 5-10 λεπτά.
  2. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και μισή κούπα περίπου αλεύρι και χτυπήστε τα λίγο όλα μαζί με το μίξερ.
  3. Προσθέστε τα αυγά όλα μαζί και το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  4. Ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και κουβέρτες (αλλά παλαιά) κι αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για μία περίπου ώρα. Πρέπει να κάνει φουσκάλες.
  5. Βουτυρώστε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ και αλευρώστε την επιπλέον.
  6. Αδειάστε τη ζύμη στη φόρμα κι αφήστε την να φουσκώσει σκεπασμένη για άλλη μισή ώρα με τρία τέταρτα. (Ισως χρειαστεί και λίγο ακόμα.)
  7. Ψήστε το μπαμπά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  8. Μόλις βγει από τον φούρνο, τρυπήστε την επιφάνειά του σε πολλές μεριές με ένα ξυλάκι για σουβλάκια και περιχύστε τον όπως είναι καυτός με το ζεστό σιρόπι (σπάνια εξαίρεση).
  9. Τον αφήνετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα (ίσως επιπλεύσει λίγο στο σιρόπι) και όταν κρυώσει κι απορροφήσει το σιρόπι τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
  10. Σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
  11. Προσθέτετε το λεμόνι και το ρούμι (εγώ βάζω και λίγο παραπάνω από όσο λέει η συνταγή).
Για ατομικά μπαμπαδάκια κανονικά χρειάζεστε τις πολύ μικρές φορμίτσες που δεν τις έχω βρει ακόμα πουθενά. Σ' αυτήν την περίπτωση, θα σας δυσκολέψει λίγο το σιρόπιασμα.

Προειδοποιητικά σας λέω, ότι αυτός ο μπαμπάς παρόλο που γίνεται πολύ αφράτος, δεν γίνεται σαν αφρός όπως του ζαχαροπλαστείου, ούτε σαν κέικ. Εχει υπόσταση και υφή. Το σιρόπι είναι πολύ αραιό και μυρίζει έντονα αλκοόλ. Γι αυτό εξάλλου, δεν βράζουμε το ρούμι μαζί με το σιρόπι, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (13)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.