www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Decadence noire


Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι baking powder
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 350 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κούπα πολύ δυνατό καφέ φίλτρου
  • 1 1/3 κούπας μαύρο ρούμι
  • 2 ¼ κούπας ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • Βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
  • Κακάο για να πασπαλίσετε τη φόρμα.



Ετοιμασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  2. Βουτυρώνουμε μια φόρμα που να χωράει 12 κούπες περιεχόμενο(3 λίτρα).
  3. Βουτυρώνουμε πολύ προσεκτικά ιδιαίτερα αν η φόρμα έχει πολλά σκαλίσματα.
  4. Κοσκινίζουμε τη σκόνη του κακάο σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και τινάζουμε όσο κακάο δεν έχει κολλήσει στο βούτυρο.
  5. Σ' ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  6. Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ, λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει τελείως και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και της προσθέτουμε ανακατεύοντας το ρούμι, τον καφέ και τη ζάχαρη. (Σημείωση υπερβολικής Τίνας: Επειδή ο καφές φίλτρου δεν μου φαίνεται να έχει αρκετά έντονο άρωμα ώστε να τον διακρίνεις μέσα από τόσο ρούμι και τόση σοκολάτα, εμπουμπούνισα δύο sticks στιγμιαίου εσπρέσσο, μέσα στον καφέ φίλτρου. Κατά τη γνώμη μου, καλά έπραξα.)
  8. Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το μείγμα της σοκολάτας, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και μετά τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και τέλος τη βανίλια ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και την τοποθετούμε στη μέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και πενήντα λεπτά. Μετά την μιάμιση ώρα, ελέγχουμε με ένα σουβλάκι αν το κέικ έχει ψηθεί. Το σουβλάκι πρέπει να βγαίνει με μικρά ψιχουλάκια κολλημένα επάνω του (ούτε τελείως καθαρό ούτε με ζύμη κολλημένη). Ανάλογα με το φούρνο, ίσως πάρει αρκετά λιγότερη ή αρκετά περισσότερη ώρα να ψηθεί σωστά. Λάβετε υπόψη σας ότι το μείγμα είναι πάρα πολύ υδαρές (μην τρομάξετε), η φόρμα πολύ μεγάλη και η θερμοκρασία σχετικά χαμηλούτσικη.
  10. Οταν βγάλετε το κέικ από το φούρνο, αφήστε τη φόρμα να κρυώσει ακουμπισμένη σε μία σχάρα τελείως. (Εγώ το έφτιαξα βράδυ και το άφησα να κρυώσει όλη τη νύχτα)
  11. Οταν είναι τελείως μα τελείως κρύο, αναποδογυρίστε το στη σχάρα για να το στολίσετε.
Πως θα το στολίσετε? Ελα μου ντε! Το κέικ, λόγω του ότι η φόρμα πασπαλίζεται με κακάο αντί αλεύρου για να αποφευχθεί η κόλλησις επί των τοιχωμάτων, έχει ένα κατάμαυρο χρώμα. Ταιριάζει να το πασπαλίσει κανείς με άχνη. Εγώ πάντως, επειδή θέλω να πηγαίνω την υπερβολή στα όριά της έφτιαξα ένα γλάσσο από κλασσική ganache (μισή κρέμα - μισή σοκολάτα) όχι την πολύ πυκνή που γεμίζουμε τις τάρτες και το περίχυσα όσο η ganache ήταν ακόμα ζεστή και αρκετά ρευστή. Ετσι κύλησε και προς τα πλαϊνά του κέικ ώστε κρυώνοντας να το προστατεύσει από το να ξεραθεί. Αν δεν θέλετε να βάλετε γλάσσο, κλείστε το σε κουτί που να κλείνει αεροστεγώς ως τη στιγμή που θα το σερβίρετε και, σε κάθε περίπτωση, φυλάξτε το στο ψυγείο. Βγάλτε το από το ψυγείο 1 ώρα πριν το κόψετε.

Αφιερωμένο στη φίλη μου τη Λία, που μου κρατάει τα μπόσικα όταν το άγχος χτυπάει κόκκινο, όταν τα χάνω (κι ας λέει ο φίλος μου Ομηρος, "δεν τα χάνεις γλυκειά μου, απλώς δεν τα είχες βρει ποτέ") και που κάνει τις μικρές αμαρτίες να φαίνονται ό,τι καλύτερο κάνουμε για τον εαυτό μας!

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (11)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.