www.thirsty.gr

Ταχεία αναζήτηση
Κρασί Μπίρα Αποστάγματα Λικέρ Μπίτερς Cocktails | Κουζίνα
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ


Κρασί


Ιστορία (Μέρος Α)

Ιστορία (Μέρος Β)

Οινοποιία

Πίνειν οίνον

Προσεχώς:

Τυπολογία

Η κάβα

Γευσιγνωσία

Διάφορα

Ειδικοί οίνοι

"Το κρασοπότηρο του Pablo Neruda"
Vivienne Flesher

Η λέξη "κρασί" αντικατέστησε τη λέξη "οίνος" στους βυζαντινούς χρόνους -η αντικατάσταση αυτή επιταχύνθηκε ίσως από το ότι ο "οίνος" (όπως και ο "άρτος") αποτελούσε πλέον όρο του χριστιανικού λειτουργικού-θρησκευτικού λεξιλογίου, μετατράπηκε δηλαδή σε "λέξη ταμπού". Η λέξη κατάγεται, με μεσολάβηση των τύπων κρασίν<κρασίον, από τη λέξη κράσις=ανάμειξη, που με τη σειρά της είναι παράγωγο του ελληνικού θέματος κρα-<ινδοευρωπαϊκό θέμα kera- (πρβλ. το ρήμα κεράννυμι=αναμειγνύω και το ουσ. κρατήρ=σκεύος ανάμειξης). Η ετυμολογία της λέξης αντανακλά τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να πίνουν το κρασί τους ανακατεμένο με νερό.

Η λέξη "οίνος" μαρτυρείται στην ελληνική γλώσσα ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους (στη γραμμική Β: wo-no, μεταγραφόμενο: Fοίνος), ωστόσο δεν είναι γνωστή η προέλευσή της. Η λέξη απαντάται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Μεσογείου καθώς και στις περισσότερες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Οι τύποι των σημιτικών γλωσσών (εβρ. jajin, αραβ. wain) θεωρούνται δάνεια από γειτονικούς λαούς. Οι κελτικοί τύποι (αρχ. ιρλανδ. fin, γαλατ. gwin) θεωρούνται δάνειο από τη λατινική γλώσσα (vinum), κάτι που ορισμένοι δέχονται και για το γοτθικό-γερμανικό wein, από το οποίο με τη σειρά τους κατάγονται πιθανότατα οι τύποι των σλαβικών και βαλτικών γλωσσών. Υποστηρίχθηκε ότι η καταγωγή της λέξης είναι ινδοευρωπαϊκή, από τη ρίζα uei- ή wei- "κάμπτω, στρέφω" με αναφορά στη χαρακτηριστική μορφολογία της αμπέλου (πρβλ. λατιν. vitis=άμπελος, επίσης ελλ. ιτύς, λατιν. vitus και γερμ. weide=ιτιά). Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται ωστόσο ότι η λέξη προήλθε από μια άγνωστη γλώσσα της περιοχής του νοτίου Καυκάσου-Εύξεινου Πόντου, από όπου επίσης δείχνει να κατάγεται η σύχρονη άμπελος.

 


Σχολιάστε το



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Ανωνύμου   1 / 3 / 2002
    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΣΥΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΟ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Ανωνύμου   18 / 6 / 2003
      Τι θα έλεγες για ένα λεξικό;!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Ανωνύμου   13 / 10 / 2003
        Ωπα ρε Μπαμπινιώτη χαλάρωσε λιγάκι , επείδη ο άνθρωπος είναι ανορθόγραφος δε έχει το δικαίωμα να πεί την γνώμη του ? Σε χάλασε τόσο πολυ ?
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: SXETIKA ME TON OINO
    Από: S PAPADATOS  5 / 8 / 2002
    Xairomai idiaitera gia to synolo tis prospathias pou kanete gyrw apo ti gefsignwsia toso twn trofwn oso kai twn potwn. Efxomai se kali synexeia..kai panta toso ploysio yliko.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: diakrish krasion
    Από: assos epe   12 / 2 / 2004
    Διάκριση των κρασιών `κρασί καλείται το ποτό, το περιεχόμενο αποκλειστικώς εξ ολικής ή μερικής αλκοολικής ζυμώσεως νωπών σταφυλιών ή γλευκους εκ νωπών σταφυλιών` (Ν.396/76). Τα κρασιά διακρίνονται στους κατώτερους τύπους. 1.Οίνοι ξηροί. Είναι οι όίνοι που περιέχουν ανάγοντα σάκχαρα σε ποσότητα μικρότερη των 4 γραμ. ανα λίτρο. 2.Οίνοι ρητινίτες ή ρετσίνα. Είναι ξηροί οίνοι προερχόμενοι απο ζύμωση γλεύκους σταφυλής παρουσία ρητίνης πεύκους. Ο φυσικός αλκοολικός βαθμός των παραπάνω οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος των 9 αλκοολ.βαθμών. 3. Οίνοι φυσικώς γλυκοί. Ειναι οι οίνοι προερχόμενοι απο γλεύκος μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα, των οποίων η ζύμωση διεκόπη φυσικώς χωρίς προσθήκη αλκοολης ή άλλων συντηρητικών ουσιών πλήν θειώδους ανυδρίτη.Η περιεκτικότητα των οίνων αυτων σε αιθυλική αλκοόλη εκ φύσεως ζύμωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 13 αλκοολικών βαθμών, η δε περιεκτικότητα σε σάκχαρα να μην είναι μικρότερη των 50 γραμ. ανα λίτρο. 4. Οίνοι ημιαφρώδεις. Ειναι οι οίνοι εκεινοι που χαρακτηρίζονται απο την παρουσία αφρού, που προκαλείται απο το άνοιγμα της φιάλης με έκλυση μικρής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα , οφειλομένου στην αλκοολική ζύμωση, η οποια έλαβε χώρα εντος της ιδιας φιάλης ή προστέθηκε αργότερα εντός κλειστής δεξαμενής. 5. Οίνοι ημιαεριούχοι. ειναι οι οίνοι αυτοί που χαρακτηρίζονται απο την παραγωγή αφρού προκαλούμενου απο το άνοιγμα της φιάλης με έκλυση μικρής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλετε στην πιεσή του εντός της μάζας του οίνου κατα το πωματισμό των φιαλών. Στην περίπτωση των παραπάνων οίνων 3,4,5 η υπερπίεση του διοξειδίου του άνθρακα εντός της φιάλης πρέπει να είναι κατα ελάχιστο 0,5 και κατα μέγιστο 2,0 ατμόσφαιρες πλεον της φυσικής ατμοσφαιρικής πιέσεως. Ο φυσικός αλκοολικός τίτλος δεν πρέπει να είναι κατώτερος των 9 αλκοολικών βαθμών.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ντροπή σας ρε εβραίοι....
    Από: Kο/έψηλονRN  27 / 9 / 2004
    -Πώς είναι δυνατόν ρε άμυαλοι να είναι η λέξη "βού-φος" (και όχι "wo-no" που γράφετε) άγνωστης προέλευσης ; Θα μας πείτε σε λίγο οτι είναι και ξενόφερτη... Όλες μα όλες οι γλώσσες του κόσμου προέρχονται απο την Ελληνική! Γιατι; Γιατι οι Έλληνες έχουν τόν αρχαιότερο πολιτισμό. Είχαν γλώσσα την οποία μέχρι σήμερα δεν μεταφράστηκε... Μηλάμε τώρα για 35.000 χρονια π.Χ. έτσι; Τί θα μας πεί ή ινδοευροπαϊκή ανύπαρκτη γλ. την οποία φαντάστηκαν οι αντιΕλληνιστές εβραίοι με λόγους αποστρεύλωσης της αλήθιας; Αναφέρετε κάτι για σημιτική γλώσσα; Μα η σημιτική (εβραϊκη) γλώσσα είναι φοινικική, δηλαδή η Κριτική (των Ελλήνων της Κρίτης που αποικούσαν στην βόρεια αφρική) με χρονολογία 1500 π.Χ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣΤΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ντροπή σας ρε εβραίοι....
      Από: Αντώνης  21 / 10 / 2004
      Αν θέλετε να τιμήσετε την Ελληνική γλώσσα προτείνω να μάθετε 
      ορθογραφία και γραμματική. Θα ήταν μια καλή αρχή...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ax
    Από: agnwsti thessalonikia  29 / 1 / 2006
    re paidia eprepe na ta eixate etoima ola..kanw ergasia gia to krasi k epeleksa to site sas...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ιστορία Οίνου
    Από: distiller  30 / 1 / 2007
    Πολυ καλή η ιστορική αναδρομή του οίνου. Υπάρχουν κάποια στοιχεία βιβλιογραφίας για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω σε μια εργασία μου?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Villeda  22 / 5 / 2007
    Ο Ελληνικός Πολιτισμός λυπάμαι που χαλάω τη φαντασίωση του κ. Αντώνη αλλά δεν είναι ο παλαιότερος στο πλανήτη. Οι Αιγύπτιοι κατέχουν αυτόν τον τίτλο, πράγμα που αποδεικνύεται. Δε καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κακό και άλλοι πολιτισμοί να έχουν να επιδείξουν κάτι;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.