Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Αμπελοφάσουλα σε γάλα καρύδας
Υλικά
- 1/2 κιλό φασολάκια
- 6 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο πολύ καλής ποιότητας (ή ινδικό "Γκι" που είναι και η καλύτερη επιλογή)
- 1 και 1/2 κούπα γάλα καρύδας
- 1 πολύ γεμάτη κουταλιά της σούπας curry paste (εγώ προτιμώ το κίτρινο, αλλά και με το πράσινο ή το κόκκινο γίνεται καλή δουλειά)
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 20 ελαφρώς ψημένα στο φούρνο και σπασμένα στο γουδί φυστίκια κάσιους ή αμύγδαλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
|
|
Ετοιμασία
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο να κάψουν και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το κάρυ, το φέρνουμε δύο - τρεις βόλτες, προσθέτουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια και τα γυρίζουμε μερικά λεπτά συνεχώς για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάσει και να είναι και δύο δάχτυλα πιο πάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε ώσπου τα φασόλια να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Τότε προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας και τον κόλιανδρο, ξανασκεπάζουμε και βράζουμε ώσπου τα φασόλια να είναι εντελώς μαλακά, έτοιμα να φαγωθούν.
- Τότε, βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς το καπάκι, για 3-4 λεπτά, ώσπου να πήξει η σάλτσα τους και προσθέτουμε τα τριμμένα - σπασμένα κάσιους και καλή όρεξη!
Η πρώτη συνταγή που στέλνω στο θαυμάσιο αυτό site μπορεί να ακούγεται παράξενη για τα ελληνικά γούστα, όσοι όμως τη δοκίμασαν ικανοποιήθηκαν και με το παραπάνω. Είναι μια δική μου... αλχημεία μετά από αρκετούς μήνες ενασχόλησης με την ινδική κουζίνα. Είμαι σίγουρος ότι όποιος τη δοκιμάσει χωρίς να ξέρει τι περιέχει (ώστε να... προαποφασίσει ότι το γάλα καρύδας δεν πάει με τα φασόλια _ που πάει!) θα
ενθουσιαστεί. Τολμήστε την (και μετά, αν θέλετε... βρίστε με!).
Τη συνταγή συνιστά: ο Νϊκος Πρίντεζης (δικής του εμπνεύσεως)
|
|