www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ριζότο με σολομό και αγκινάρες


Υλικά

  • 2 μεγάλα και ωραία φιλέτα σολομού
  • 1 κούπα ρύζι κατάλληλο για ριζότο
  • 6 καρδιές αγκινάρας φρέσκιες, ή μία κονσέρβα
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε μισές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • δενδρολίβανο
  • πράσινο πιπέρι άκοπο
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • 5-6 στήμονες ζαφορά
  • 1 κούπα κρασί
  • 1 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών ζεστό
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο, ρακή ή βότκα.
  • Λάδι για το σοτάρισμα



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε τους στήμονες της ζαφοράς σε 1-2 κουταλιές νερό να βγάλουν το χρώμα και το άρωμά τους.
  2. Καθαρίζουμε τα φιλέτα του σολομού από το κόκαλο και την πέτσα (δεν αφαιρούμε το λίπος) και τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε με λίγο λάδι το ψάρι με μερικούς κόκκους πιπέρι και το δενδρολίβανο (δεν ανακατεύουμε συχνά για να μην διαλυθεί το ψάρι. Προσπαθούμε να το αναποδογυρίσουμε κουνώντας το τηγάνι για ροδίσει από παντού. Οταν το ψάρι είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το διατηρούμε ζεστό.
  4. Σ' ένα βαθύ τηγάνι, ή σωτέζα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις αρχίζει να γίνεται διαφανές προσθέτουμε το σκόρδο και σε δύο τρία λεπτά τις πιπεριές κομμένες ζουλιέν (julienne) και τις καρδίες της αγκινάρας. Οταν σοταριστούν οι αγκινάρες, προσθέτουμε το ρύζι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά αλλά συνέχεια μέχρι να αναπτύξει θερμοκρασία και να αρχίσει να ασπρίζει. Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Οταν το ρύζι πιει το κρασί, αλλά πριν αρχίσει να κολλάει, αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό λίγο-λίγο (poco alla volta που λέει κι ο Ιταλός), περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από το ρύζι αλλά προλαβαίνοντας πριν το ρύζι αρχίζει να κολλάει. (Εννοείται πως όλη αυτή την ώρα ανακατεύουμε ακαταπαύστως πότε με το δεξί χέρι και πότε με το αριστερό για να μην πιαστούμε μονομπάντα.)
  6. Οταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο (λίγο πριν προσθέσουμε το τελευταίο ζουμάκι που απαιτείται) προσθέτουμε το νερό που έχουμε μουλιάσει τη ζαφορά, μ' όλους τους στήμονες. Τελειώνουμε το ζωμό. Το ρύζι πρέπει τώρα να έχει μαλακώσει και μελώσει.
  7. Τα τελευταία 2 λεπτά (και χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα) με κινήσεις Flash Gordon, ανάβουμε το δίπλα μάτι και ζεσταίνουμε εκ νέου το σολομό. Οταν αρχίζει να τσιτσιρίζει, τον σβήνουμε με τη βότκα και εκλιπαρούμε τον καλό μας να πετάξει μέσα ένα σπίρτο. (Εγώ για να μην δημιουργώ εξαρτημένες σχέσεις με τα γνωστά ειδεχθή επακόλουθα, αγόρασα γκαζιέρα κι έτσι γέρνω λίγο το τηγάνι και φλαμπάρεται το περιεχόμενο αυτομάτως). Ολοκληρωμένου του φλαμπαρίσματος, τουμπάρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στο έτοιμο ριζότο και το ανακατεύουμε για τελευταία φορά με ότι κουράγιο μας έχει απομείνει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν οι αγκινάρες είναι του κουτιού, τις σοτάρουμε μαζί με το σολομό και τις βάζουμε στο τέλος στο ριζότο για να μην λιώσουν με το ανακάτεμα.

Σερβίρουμε σε πιάτα, και όσοι είμαστε εξαρτημένοι από τις τοξίνες πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ολοι, τοξικομανείς και μη, καθίζουμε τον/την καλό/καλή μας απέναντι και απαιτούμε να μας ταΐσει στο στόμα διότι:
α) δεν έχουμε δύναμη να κρατήσουμε το πιρούνι
β) ένα τέτοιο αριστούργημα πληρώνεται με τις ανάλογες υπηρεσίες και μόνο.

Οι μη έχοντες ταίρι, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούντες απολαμβάνουμε το ριζότο μας:
Α) με άλλους εργένηδες που εκθειάζουν τη μαγειρική μας ιδιοφυΐα
Β) μ' ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί
Γ) με το σκυλί μας

Και σε κάθε περίπτωση δοξάζοντας το Θεό που μας άφησε μεν εργένηδες αλλά μας προίκισε με το ταλέντο του vrai connaiseur.

Και εις άλλα με υγεία.
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (2)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.