Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Ntemi glass
Από: Nicos 6 / 5 / 2003
Aκολουθώ το πρώτο κομμάτι αλλά με πολλή μεγαλύτερες ποσότητες σε
μαρμίτα 60 λίτρων τα κόκαλα είναι μέχρι πάνω για να καταλάβεις.
Αλλά το βράζω για 2 ½ μέρες τουλάχιστον, χωρίς να το κάνω
κλαριφιέ, το σουρώνω και το βάζω στο ψυγείο και το πάχος κάθετε
από πάνω και όταν κρυώσει και γίνει σαν βούτυρο το αφαιρώ.
Έπειτα το φέρνω πάλι στη φωτιά και το βάζω να κάνει reduse μέχρι
να κρίνω ότι είναι εντάξει για τη χρήση που το θέλω, όπως π.χ.
πέπερ σως, ντιάν, σάλτσα μανιταριών.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
Από: Αλέκα Νικολαϊδου 25 / 8 / 2003
Αυτό είπε η θεία στο χωράφι (βλ. σύνδεση με προηγούμενα!) και
κοίταξε με δέος την τεράστια κατσαρόλα που σιγόβραζε πάνω στην
κουζίνα. Την είχε τραβήξει η μυρωδιά, στην πίσω αυλή όπου
ξεφύσαγε ο απορροφητήρας καθώς γυρίζε από το μπάνιο. Ο Ερμής
κοίταξε με δέος τα κόκκαλα που μου τα προμήθεψε ο κρεοπώλης,
αρχικά νομίζοντας ότι απέκτησα σκύλο, η μαμά μου γκρίνιαζε ότι
δεν είναι δυνατόν καλοκαιριάτικα να βράζω τόσες ώρες, κάνει που
κάνει ζέστη, ο άντρας μου γκρίνιαζε για τη μυρωδιά όπως πάντα
(όταν τα τρώει καλά είναι!!) και εγώ επέμενα κανακεύοντας
κόκκαλα και κατσαρόλες.Ώσπου κάποια στιγμή η περίφημη σάλτσα
ήταν έτοιμη να απλωθεί πάνω από τα φιλετάκια!!!!
Λυπάμαι που θα το λέω, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ κακό
για μικρό αποτέλεσμα. Εντάξει είναι εύγευστη αλλά τόσος κόπος
για μια σάλτσα που η γεύση της είναι περίπου όμοια με κάποιες
συνταγές που περιέχουν κρέας, κρασί,μανιτάρια και διάφορα
μυρωδικά πάει πολύ. Περίμενα κάτι περισσότερο.Ισως τον καιρό που
το κρέας δεν έμπαινε τόσο συχνά ή σε τέτοιες ποσότηες στο
τσουκάλι μας να άξιζε τον κόπο. Αλλά σήμερα που τα διαφορετικό
είναι να ΜΗΝ τρως κρέας και τόσο συχνά, παράπάει.
Ισως να μην έφτανε η τέχνη μου να την φτιάξω. Αν την φτιάξει
κανείς, παρακαλώ για τα σχόλιά του.
Φιλικά, Αλέκα
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
Από: Ανδρέας 29 / 8 / 2003
Χαρά στο κουράγιο σου Αλέκα.
Να σου πω την αλήθεια και εγώ πιστεύω ότι έχει ξεπεραστεί κάπως
αυτού του είδους η μαγειρική. Καμμιά φορά τα απλά πράγματα είναι
και τα πιο ωραία.
Δοκίμασε αν θέλεις να βάλεις πάνω στη μπριζόλα ή σε κρέατα
σχάρας μια πολύ απλή σάλτσα. Βάλε στο μπλέντερ λίγο ζεστό ζωμό
από κρέας ή κοτόπουλο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και
ρίγανη και χτύπα τα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καταπληκτικό.
Αν θέλεις, σε παραλλαγή, πρόσθεσε και λίγη μουστάρδα.
Περιμένω τα αποτελέσματα.
Φιλάκια και χαιρετισμούς
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
Από: evagelia 2 / 2 / 2004
h demiglass den einai toso geystikh apo monh ths.synhthws
xrhsimopoioyntai ta paragwga ths,dhladh se mia allh saltsa
prostheteis demiglass gia na veltiwthei h geush ths.einai dhladh
veltiwtikh saltsa. p.x. sause mexicain me prosthikh
demiglass.elpizw na se vohthisa.pantws poly kala ta sxolia
sou.kai poly xioumor vre paidaki mou!meta timhs...evagelia
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
Από: Ανδρέας 20 / 4 / 2004
Προς evagelia
Έχεις εν μέρει δίκιο.
Η ντεμί γκλας είναι μία από τις βασικές σάλτσες στη μαγειρική.
Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σωρείας άλλων σαλτσών όπως
Οπόρτο, Μαδέρα, Μπορντελαίζ, Πορτουγκαίζ, Ρομπέρ, Σασέρ,
ντιάμπλ, Γκοντάρ, Ασέ, Ουσσάρ, Ιταλική, Λυονέζ, Πικάντ, σαλμί,
Ζιγκαρά, Ρεφόρμ, Γιορκσάιρ, περιγκέ, περικορντίν, φινανσιέρ,
κυνηγού, καυτερή, τσιγγάνικη, τρούφας, μανιταριών, Μεταξα και
φαντάζομαι και σε άλλες τόσες που διαφεύγουν.
Και λοιπόν; τι σημαίνει αυτό; ότι δεν είναι γευστική; ότι δεν
μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της πάνω στα κρέατα;
Έλα να σου δώσω να δοκιμάσεις ντεμί γκλας πάνω σε ότι κρεατάκι
θέλεις για να καταλάβεις ότι όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|