www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ντεμί γκλας


Υλικά

  • 1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair) για 1 1/2 κιλό ζωμό (χρόνος 3 1/2 ώρες περίπου):
    • 1 1/2 κιλό κόκαλα μοσχαρίσια, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια ή ότι άλλα κόκαλα έχουμε από αρνί ή κοτόπουλο
    • 150 γρ. καρότα χοντροκομμένα
    • 100 γρ. κρεμμύδια χοντροκομμένα
    • 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 1/2 κουταλιά τοματοπελτέ
    • 1 μπουκέ γκαρνί
    • Λίγα σπυριά πιπέρι
    • 3 κιλά ζωμό άσπρο ή νερό
  • 2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace) (Χρόνος 1 1/2 ώρα περίπου)
    • 1.250 γρ. φον σκούρο καθαρό
    • 100 γρ. ουρές από μανιτάρια ή μανιτάρια
    • 1 μπουκέτο εστραγκόν
    • 500 γρ. κρασί λευκό ή Μαδέρας
    • 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ



Ετοιμασία

1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair)
  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ροδίζουμε τα κόκαλα για 15' προσέχοντας να μην μαυρίσουν.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και αφήνουμε να τσιγαριστούν για 10'.
  3. Με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπουκέ γαρνί και τη ντομάτα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το λίπος που επιπλέει. Σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2-3 ώρες περίπου.
  5. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας και διάφορες σάλτσες
2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace)
  1. Ρίχνουμε μέσα στο φον σκούρο τις ουρές από τα μανιτάρια και το εστραγκόν και σιγοβράζουμε.
  2. Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ στο κρασί και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς να μη σβολιάσει.
  3. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μείνει το μισό περίπου και να δέσει και μετά το σουρώνουμε.
  4. Το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας, σκούρες σάλτσες, γενικά σε σκούρα παρασκευάσματα και διάφορα σοτέ της ώρας.

Συνοδεύει: Κρέας
Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Ntemi glass
    Από: Nicos   6 / 5 / 2003
    Aκολουθώ το πρώτο κομμάτι αλλά με πολλή μεγαλύτερες ποσότητες σε μαρμίτα 60 λίτρων τα κόκαλα είναι μέχρι πάνω για να καταλάβεις. Αλλά το βράζω για 2 ½ μέρες τουλάχιστον, χωρίς να το κάνω κλαριφιέ, το σουρώνω και το βάζω στο ψυγείο και το πάχος κάθετε από πάνω και όταν κρυώσει και γίνει σαν βούτυρο το αφαιρώ. Έπειτα το φέρνω πάλι στη φωτιά και το βάζω να κάνει reduse μέχρι να κρίνω ότι είναι εντάξει για τη χρήση που το θέλω, όπως π.χ. πέπερ σως, ντιάν, σάλτσα μανιταριών.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
    Από: Αλέκα Νικολαϊδου  25 / 8 / 2003
    Αυτό είπε η θεία στο χωράφι (βλ. σύνδεση με προηγούμενα!) και 
    κοίταξε με δέος την τεράστια κατσαρόλα που σιγόβραζε πάνω στην 
    κουζίνα. Την είχε τραβήξει η μυρωδιά, στην πίσω αυλή όπου 
    ξεφύσαγε ο απορροφητήρας καθώς γυρίζε από το μπάνιο. Ο Ερμής 
    κοίταξε με δέος τα κόκκαλα που μου τα προμήθεψε ο κρεοπώλης, 
    αρχικά νομίζοντας ότι απέκτησα σκύλο, η μαμά μου γκρίνιαζε ότι 
    δεν είναι δυνατόν καλοκαιριάτικα να βράζω τόσες ώρες, κάνει που 
    κάνει ζέστη, ο άντρας μου γκρίνιαζε για τη μυρωδιά όπως πάντα 
    (όταν τα τρώει καλά είναι!!) και εγώ επέμενα κανακεύοντας 
    κόκκαλα και κατσαρόλες.Ώσπου κάποια στιγμή η περίφημη σάλτσα 
    ήταν έτοιμη να απλωθεί πάνω από τα φιλετάκια!!!!
    
    Λυπάμαι που θα το λέω, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ κακό 
    για μικρό αποτέλεσμα. Εντάξει είναι εύγευστη αλλά τόσος κόπος 
    για μια σάλτσα που η γεύση της είναι περίπου όμοια με κάποιες 
    συνταγές που περιέχουν κρέας, κρασί,μανιτάρια και διάφορα 
    μυρωδικά πάει πολύ. Περίμενα κάτι περισσότερο.Ισως τον καιρό που 
    το κρέας δεν έμπαινε τόσο συχνά ή σε τέτοιες ποσότηες στο 
    τσουκάλι μας να άξιζε τον κόπο. Αλλά σήμερα που τα διαφορετικό 
    είναι να ΜΗΝ τρως κρέας και τόσο συχνά, παράπάει.
    
    Ισως να μην έφτανε η τέχνη μου να την φτιάξω. Αν την φτιάξει 
    κανείς, παρακαλώ για τα σχόλιά του.
    
    Φιλικά, Αλέκα

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
      Από: Ανδρέας  29 / 8 / 2003
      Χαρά στο κουράγιο σου Αλέκα. 
      Να σου πω την αλήθεια και εγώ πιστεύω ότι έχει ξεπεραστεί κάπως  
      αυτού του είδους η μαγειρική. Καμμιά φορά τα απλά πράγματα είναι 
      και τα πιο ωραία.
      
      Δοκίμασε αν θέλεις να βάλεις πάνω στη μπριζόλα ή σε κρέατα 
      σχάρας μια πολύ απλή σάλτσα. Βάλε στο μπλέντερ λίγο ζεστό ζωμό 
      από κρέας ή κοτόπουλο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και 
      ρίγανη και χτύπα τα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καταπληκτικό.
      Αν θέλεις, σε παραλλαγή, πρόσθεσε και λίγη μουστάρδα.
      
      Περιμένω τα αποτελέσματα.
      Φιλάκια και χαιρετισμούς

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
      Από: evagelia   2 / 2 / 2004
      h demiglass den einai toso geystikh apo monh ths.synhthws xrhsimopoioyntai ta paragwga ths,dhladh se mia allh saltsa prostheteis demiglass gia na veltiwthei h geush ths.einai dhladh veltiwtikh saltsa. p.x. sause mexicain me prosthikh demiglass.elpizw na se vohthisa.pantws poly kala ta sxolia sou.kai poly xioumor vre paidaki mou!meta timhs...evagelia
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Πολύ κόκκαλο, βρε παιδάκι μου!.....
        Από: Ανδρέας  20 / 4 / 2004
        Προς evagelia 
        Έχεις εν μέρει δίκιο. 
        Η ντεμί γκλας είναι μία από τις βασικές σάλτσες στη μαγειρική. 
        Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σωρείας άλλων σαλτσών όπως 
        Οπόρτο, Μαδέρα, Μπορντελαίζ, Πορτουγκαίζ, Ρομπέρ, Σασέρ, 
        ντιάμπλ,  Γκοντάρ, Ασέ, Ουσσάρ, Ιταλική, Λυονέζ, Πικάντ, σαλμί, 
        Ζιγκαρά, Ρεφόρμ, Γιορκσάιρ, περιγκέ, περικορντίν, φινανσιέρ, 
        κυνηγού, καυτερή, τσιγγάνικη, τρούφας, μανιταριών, Μεταξα και 
        φαντάζομαι και σε άλλες τόσες που διαφεύγουν. 
        Και λοιπόν; τι σημαίνει αυτό; ότι δεν είναι γευστική; ότι δεν 
        μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της πάνω στα κρέατα;
        
        Έλα να σου δώσω να δοκιμάσεις ντεμί γκλας πάνω σε ότι κρεατάκι 
        θέλεις για να καταλάβεις ότι όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι.
        

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.