www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ντεμί γκλας


Υλικά

  • 1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair) για 1 1/2 κιλό ζωμό (χρόνος 3 1/2 ώρες περίπου):
    • 1 1/2 κιλό κόκαλα μοσχαρίσια, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια ή ότι άλλα κόκαλα έχουμε από αρνί ή κοτόπουλο
    • 150 γρ. καρότα χοντροκομμένα
    • 100 γρ. κρεμμύδια χοντροκομμένα
    • 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 1/2 κουταλιά τοματοπελτέ
    • 1 μπουκέ γκαρνί
    • Λίγα σπυριά πιπέρι
    • 3 κιλά ζωμό άσπρο ή νερό
  • 2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace) (Χρόνος 1 1/2 ώρα περίπου)
    • 1.250 γρ. φον σκούρο καθαρό
    • 100 γρ. ουρές από μανιτάρια ή μανιτάρια
    • 1 μπουκέτο εστραγκόν
    • 500 γρ. κρασί λευκό ή Μαδέρας
    • 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ



Ετοιμασία

1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair)
  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ροδίζουμε τα κόκαλα για 15' προσέχοντας να μην μαυρίσουν.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και αφήνουμε να τσιγαριστούν για 10'.
  3. Με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπουκέ γαρνί και τη ντομάτα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το λίπος που επιπλέει. Σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2-3 ώρες περίπου.
  5. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας και διάφορες σάλτσες
2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace)
  1. Ρίχνουμε μέσα στο φον σκούρο τις ουρές από τα μανιτάρια και το εστραγκόν και σιγοβράζουμε.
  2. Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ στο κρασί και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς να μη σβολιάσει.
  3. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μείνει το μισό περίπου και να δέσει και μετά το σουρώνουμε.
  4. Το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας, σκούρες σάλτσες, γενικά σε σκούρα παρασκευάσματα και διάφορα σοτέ της ώρας.

Συνοδεύει: Κρέας
Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (5)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.